MEDIA

Alppilentäjät elokuvan tuotannosta ja ohjauksesta vastaava Ilkka Liettyä antaa mielellään ajankohtaista tietoa elokuvasta ja vastaa median edustajien kysymyksiin.

Lopullinen päätös Alppilentäjät-dokumenttielokuvan tuottamisesta syntyi – eikä lainkaan yllättäen – keväisellä matkalla tuttavien luokse Zürichiin ja Bad Ragaziin. Ensikokemus Alppivuoristosta oli sanoin kuvaamaton ihastus, maisemat jäivät lähtemättömänä mieleen. Silloin muistin vuosia mieltäni painaneen tarinan kohtalokkaasta siirtolennosta vuonna 1920, suomalaisen sotilasilmailun varhaisessa historiassa. Seisoessani mykistävän maiseman edessä, valtavassa laaksossa korkeuksiin kohoavien vuorten rinteiden ympäröimänä, mieleni valtasi suoranainen pakko saada näyttää yleisölle, minkälaisissa maisemissa ja olosuhteissa suomalaislentäjät tehtäväänsä ryhtyivät sata vuotta sitten.
 
Sata vuotta tuota tarinaa on kerrottu vain sanoin, nyt se oli tuotava valkokankaalle. Elokuvalla ei alkuun ollut muuta agendaa, mutta mitä enemmän tuotanto eteni asiantuntijoiden haastatteluilla, virtuaalilentäjien simulaatiolennoilla ja sveitsiläisten ilmailun asiantuntijoiden lausunnoilla, sitä tärkeämmäksi nousi esiin tarve korjata virheolettamuksia ja suoranaisia vääryyksiä. On huikea tunne huomata, että voi antaa vastauksia sata vuotta vanhoihin kysymyksiin, vastauksia joita ei ennen nykyteknologian olemassaoloa voitu antaa. Lentokoneiden moottoreiden tehot ja ominaisuudet voidaan mallintaa, niillä voidaan lentää digitoiduissa ympäristöissä sekä kerätä tehdystä matkasta mitä vain telemetriatietoa. Myös tämän päivän Human Factors -tietämys osallistuu elokuvan tekoon ja onnettomuuden tutkimiseen omalla tieteenalallaan.
 
Ja lopuksi, Alppilentäjien kohtalosta käyty spekulaatio vuonna 1920 muistuttaa rakenteeltaan ällistyttävän paljon nykypäivänä käytävää mediakeskustelua, jokaisen ohjaajan toive on näiltäkin osin toteutumassa tässä tuotannossa – yhteys tähän päivään.

Ilkka Liettyä

Ohjaaja ja tuottaja Videosto Oy / Valos Filmituotanto